Guidade turer i Karlskrona

Ett sätt att uppleva Karlskrona är att följa med på någon av de planerade guidade turer som erbjuds. De flesta går att få information om hos stadens turistbyrå och där går det även att både boka och betala en av del av de guidade turerna.

Men för de som hellre går på egen hand och då både bestämmer takt och tid själv finns det även praktiska lösningar. Det blir allt vanligare att gå på egna guidade visningar genom att ladda ner ljudguider. Det har sina fördelar samtidigt som man inte har möjligheten att fråga guiden något om det är något man undrar över.

Hi-Story Appen

Att ladda hem Hi-Story Appen är helt gratis och öppnar upp möjligheter att lyssna på interaktiva guider via telefon eller surfplatta. Genom appen går det att köpa guidade turer i flera av Sveriges städer och de turer som erbjuds via Hi-Story för de som besöker Karlskrona är:

  • Världsarvsvandring (Denna finns även på polska)

Detta är den längsta guidningen som går att få via Hi-Story med inriktning mot Karlskrona. En guidning som tar 100 minuter och som sträcker sig över hela 4 km. Men för den som tycker det känns långt ska det tilläggas att fördelen med egen ljudguide är att man kan stanna på ett fik eller restaurang och ta en paus när som helst. Det kan även rekommenderas för att lättare ta in all information om staden. Enligt Hi-Story är det bra att ta en paus mellan punkt 12 och 13 dvs mellan Trossö och Stumholmen.sevärdhet i Karlskrona

Världsarvsvandringen handlar om stadens historia med utgångspunkt från 1670-talet och sedan fram till idag. En stad som präglats extremt mycket av marinens utveckling. Ett stort fokus är därmed på den svenska flottan samt Stumholmen som var militärt område ändra fram till 80-talet.

Guidningen kostar 45-48kr.

Denna ljudguidning är ett stort samarbete mellan flera olika parter. Det är Hi-Story som hjälpt till med de tekniska lösningarna medan Karlskrona Kommun, First Hotel, Scandic Hotell mfl står bakom konceptet.

  • Marinmuseum

Marinmuseet är ett av de museer som främst förknippas med Karlskrona. Denna guidade visning ger en historisk återblick på svensk marinhistoria och åtgår från museet men delar av visningen sker även utanför dess lokaler. För det är inte bara inne som de historiskt intresserade personerna kan se saker som speglar marinhistorian. Utanför finns galjonsfigurer som kommer från några av de större krigsskeppen med flera hundra års historia.

Guidningen tar ca 40 minuter och har 17 olika stopp. Av dessa är 14 inomhus vilket gör att sträckan man går är mycket kort. Alla som går in på museet får gratis ladda ner guidningen.

Utgivare av ljudguiden är Marinmuseum och den tekniska lösningen har Hi-Story.se hjälpt till med.

  • En värld av vatten och sten – Tjurkö

Tjurkö är främst känt för det stenbrott som var levande i över 100 år. Här både bröts stenen och förädlades den i ett stenhuggeri. Det är främst hur arbetet gick till på stenhuggeriet som denna guide presenterar. Under ca 40 minuter ges en guidad ”visning” om hur man levde och jobbade kring stenhuggeriet. En arbetsplats som var orsaken till att många flyttade till Tjurkö.

Turen är ca 1,5km lång och den guidade visningen stannar till på fem platser.

Utgivare till ljudguiden om Marinmuseumet är Blekinge Museum.

Guidningen kostar 15kr att ladda hem från Hi-story.se

Så fungerar guiderna

För att kunna lyssna på de ovan nämnda ljudguiderna behöver man ha appen Hi-Story installerad på sin telefon eller surfplatta. Appen finns både för Android och IOS.

I appen presenteras alla de guider som finns att välja mellan över hela Sverige. Om de kostar att lyssna på anges priset tydligt vid turen. Priserna varierar främst beroende på hur lång guidningen är.

När en tur har laddats ner och eventuellt betalats ska man bege sig till startpunkten där guidningen tar sin början. För den som inte känner sig hemma i den stad som guidningen ska genomförs finns möjligheten att få instruktioner för hur man ska nå startpunkten.

Genom GPS-navigering är det sedan mycket tydligt hur man ska gå för att nå de olika punkterna där guidningen fortsätter. Eftersom appen även känner av var personen befinner sig startas berättelsen automatiskt när man nått denna punkt.