Sevärdheter i Karlskrona

Karlskrona är en intressant stad med många sevärdheter. Bor man på hotell i Karlskrona bör man verkligen se till att ta sig tid för att utforska staden, för det finns mycket intressant att titta närmare på. Här ger vi några av våra bästa tips på guldkorn i Karlskrona.

Världsarvsstaden

Karlskrona är faktiskt ett av endast 14 ställen i Sverige som finns på UNESCO:s världsarvslista. I flera århundraden hade den svenska flottan sitt viktigaste fäste just i Karlskrona. Dessutom är Karlskrona en intressant stad med tanke på sitt välbevarade gatunät och för barocken typiska, breda gator, som strålar ut i räta vinklar från Amiralitetstorget och Stortorget. För övrigt är Stortorget i Karlskrona ett av de största torgen i norra Europa. Vid Stortorget finns en staty av Karl XI och intill torget ligger även Karlskronas rådhus, ett konserthus samt två av stadens vackraste kyrkor, nämligen Heliga Trefaldighets kyrka och Fredrikskyrkan. En av Karlskronas absolut främsta sevärdheter och även själva kärnan i världsarvet är Gamla Varvet. Där kan man besöka Sveriges längsta träbyggnad, Repslagargatan, Wasaskjul, Polhemsdockan och Gallionslunden. Följ gärna med på en guidad vandring som också tar er med ut på det Gamla Örlogsvarvet på Lindholmen. Kungsholms fort har bevakat inloppet till Karlskrona i mer än 300 år och är än idag i bruk som en del av det svenska försvaret. Rundhamnen är en symbol för Karlskrona som världsarvsstad. Det finns ett museum som speglar fortets historia och intill fortets skyddande murar växer exotiska växter från jordens alla hörn som har förts hit av marinens långresefartyg.

Gubben Rosenbom

En av Karlskronas mest kända sevärdheter kallas för Gubben Rosenbom. Det är en gubbe av trä som står utanför Amiralitetskyrkan på Trossö. Gubben har stått utanför kyrkan sedan 1700-talet, men ersattes 1956 av en kopia. Originalet finns dock kvar inne i kyrkan. Gubben Rosenbom håller upp ett plakat med text, varav delar är hämtade ur Bibeln. Gubben Rosenbom finns omnämnd i boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, där han är båtsman på ett linjeskepp. Gubben Rosenbom sägs också ha varit bland de första människorna som bosatte sig på Trossö och det finns flera roliga och spännande berättelser om honom.

Marinmuseet

Ett måste vid ett besök i Karlskrona är förstås Marinmuseet. Det invigdes den 28 juni 1997 och hör till ett av de modernaste museerna i landet. Byggnaden vilar till stora delar på pålar ovanpå vattnet vid en pir. I museet får man förstås veta allt om Karlskrona och om flottan, främst från 1600- och 1700-talen. Det finns flera olika utställningar som har med flottan att göra, till exempel alla de imponerande galjonsfigurerna från olika skepp som man kan skåda i museets entréhall. Man får också gå ner i en 25 meter lång tunnel där man får se självlysande texter och foton som berättar om de marinarkeologiska fynd som gjorts i Östersjön. Från tunneln får man också se ett autentiskt vrak av ett linjeskepp från 1700-talet. Dessutom kan man titta på andra fartyg i och intill museet, till exempel den allra första svenska u-båten, Hajen, som byggdes redan i början av 1900-talet.

Blekinge Museum

Blekinge Museumhotell i karlskrona är också en populär sevärdhet i Karlskrona och där kan man se massor av olika utställningar helt gratis. Det mest kända och populäraste föremålet på hela museet är Den åttafotade kalven som är en missbildad kalv som föddes för hundra år sedan och som nu finns i uppstoppat format på Blekinge Museum.

Heliga Trefaldighets Kyrka

Trefaldighetskyrkan, eller Tyska kyrkan som den ofta också kallas, är en storslagen kyrka som gärna bör besökas. Kyrkan ritades av Nicodemus Tessin den Yngre och uppfördes för den snabbt växande tyska församlingen i Karlskrona i slutet av 1600-talet. Inspirationen hämtade Tessin från Pantheon i Rom och kyrkan fick därför en säregen rund form och Trefaldighetskyrkan är en av få kyrkor i Sverige som har en liknande form. Kyrkan förstördes i en brand, men återuppbyggdes igen.

Amiralitetskyrkan

Amiralitetskyrkan heter egentligen Ulrica Pia. Den är belägen på Trossö och det är Sveriges äldsta träkyrka. Kyrkan har formen av ett kors och den invigdes 1685. Utanför kyrkan står Gubben Rosenbom med sin fattigbössa. Intill kyrkan ligger Amiralitetsparken som är anlagd i slutet av 1800-talet och i parken står också kyrkans Klockstapel som är uppförd kring 1700.

Wämöparken

Wämöparken brukar kallas för Blekinges Skansen och det är en kombination av kultur-, natur- och nöjespark. Det är också ett friluftsmuseum som invigdes i början av förra seklet och ett populärt utflyktsmål för familjer. Där finns bland annat Wämöleden som går igenom några av Karlskronas vackraste naturmiljöer och även bjuder på kulturhistoriska sevärdheter. Sommartid hålls en populär loppmarknad i Wämöparken, men också folkmusikdagar. I Wämöparken finns också en hembygdspark med gästgivaregård, kaffestuga och prästgård. Man kan titta på gamla byggnader som ursprungligen låg i Karlskrona och intilliggande städer, men som flyttats till Wämöparken på senare år. Sist men inte minst så finns en rolig lekplats, en spännande labyrint och ett populärt minizoo.

Drottningskärs kastell

Drottningsskärs kastell är ett komplett och välbevarat fort från stormaktstiden. Det uppfördes under slutet av 1600-talet och upphörde att räknas som aktiv befästningsanläggning först år 1895. Drottningskärs kastell anses vara en av den svenska fortifikationens absolut främsta skapelser och är ett måste att se. Man kan besöka kastellet genom att ta vägfärjan till Aspö eller genom att åka med skärgårdstrafikens båtar.