reserelaterad text om Öland

Öland

Öland är Sveriges minsta landskap och den näst största ön vi har i landet. Sedan 1972 kan man enkelt åka hit via Ölandsbron, som är Sveriges längsta bro. Öland är mycket känt för sina alvarmarker som finns på den södra delen av ön. Dessa är en i världen ovanlig naturtyp. Stora Alvaret är för övrigt med på Unescos världsarvslista. Öland har en mängd sevärdheter, aktiviteter och evenemang. Varje år utses till exempel årets ölänning, som får pris av kungen. Det finns en mängd fornminnen på denna ö, som boplatser från stenåldern, järnåldersgravar och runstenar från vikingatiden. På Öland finns även kungafamiljens sommarvilla Solliden samt Borgholms slottsruin, Ölands museum, Böda sand och hundratals väderkvarnar.

Se och göra på Öland

Öland är fyllt med aktiviteter för stora och små. Sommartid är det en perfekt plats att sola och bada på! Det finns två kuststräckor, Kalmarsund och Östersjön. Utöver en mängd olika badplatser så finns det även ett vattenland med pooler, rutschkanor och mycket mer. Du kan även roa dig med en mängd olika vattensporter så som vattenscooter, kajak och mycket mer. Böda Sand är en av de mest kända badplatser och här finns det även en fin camping att stanna över på.

Andra aktiviteter att göra på denna ö är att cykla, eller rida runt ön. Det finns även guidade båtturer samt vandringsleder. På Öland finns det även möjligheten att spela golf, åka gokart och utöva yoga! Du kan även åka på olika fisketurer.

När det kommer till sevärdheter så är hela ön en enda sevärdhet! Allt från landskapet, till naturen till de byggnader som står på den. Öland har en särpräglad natur och fauna och är späckad med kultur. Passa på att besöka ett museum, det finns flera stycken. Bland annat Ölands museum Himmelsberga, Vida museum och konsthall, Eketorps borg och Borgholms stadsmuseum.

Kyrkor

Öland har även en mängd kyrkor som är väl värda ett besök. Bland dessa finner du Alböke kyrka, Borgholms kyrka, Böda kyrka och Glömminge kyrka. På denna ö finns det även två kända fyrar. Långe Erik står på den norra udden och är 32 meter hög. Långe Jan står på den södra udden och är Sveriges högsta fyr.

Öland är även känt som väderkvarnars ö. Här finns det idag kvar cirka 355 stycken, men under 1800-talet fanns det över 2000 stycken! Sandviks kvarn, som är norra Europas största väderkvarn är av typen holländsk kvarn.

Öland bjuder även på en mängd olika evenemang, så som ponnyridning och upplevelser på borgar och slott, musik för alla smaker i form av konserter, festivaler och allsång. Det finns även teater, stand up och fars att besöka. En mängd utflykter och guidade turer finns det med, som orkidévandring, besök på alvaret, eller för att uppleva järnåldern. Det finns även gott om utställningar och konstrundor.

Borgholmsdagarna är även det en aktivitet som är trevlig att besöka. Detta är ett arrangemang som riktar sig till hela familjen. Bland annat bjuds det på marknad, tivoli, aktiviteter och underhållning.

Öland bjuder även på shoppingmöjligheter, så som små hantverksbodar till den stora shoppinggallerian. Det finns även möjligheter till bra boenden som du snabbast bokar på www.hotellöland.se, äta god mat och dricka goda drycker på denna ö.